Bevezetés a webalkalmazás fejlesztés folyamatába

Évről-évre nő azon cégek száma, aki egyedi rendszerek fejlesztésével valósítják meg a megfelelő színvonalú ügyfélkiszolgálást, illetve teszik hatékonyabbá üzleti folyamataikat. A SOFTIC Kft-t havi több alkalommal keresik meg olyan kis és közepes cégek, akik valamilyen webalkalmazással javítanának teljesítményükön. Sokszor előfordul, hogy egy jó ötletet követően rögtön árajánlat kéréssel fordulnak hozzánk. Ám a szoftverfejlesztési folyamat megtervezése előtt, legyen szó webes alkalmazásról, mobilalkalmazásról, vagy egyéb egyedi rendszerfejlesztésről, még számos kérdést kell tisztázni ahhoz, hogy az árajánlat megszülethessen.

Eddigi tapasztalataink alapján, úgy döntöttünk, hogy egy blogsorozat keretén belül áttekintjük a webalkalmazások fejlesztésének teljes folyamatát. Ezzel célunk, hogy minden érdeklődő érthető módon megismerkedhessen a számára fontos részletekkel.

Ez a bejegyzés a sorozat első eleme, amelyben röviden összefoglaljuk a webalkalmazások fejlesztésének teljes folyamatát. A további nyolc bejegyzésben az egyes fázisokról lehet majd részletesebben olvasni.

A webes alkalmazások fejlesztése nyolc fázisra bontható:

Webalkalmazások fejlesztésének folyamata

Webalkalmazások fejlesztésének folyamata

  1. Terméktérkép (roadmap) dokumentum elkészítése, amely tartalmazza a webes alkalmazás leírását, fejlesztésének célját, illetve a későbbi lehetséges fejlesztési irányokat.
  2. A célcsoport meghatározása, a célcsoportba tartozó felhasználók jellemzőinek összefoglalása, valamint a felmerülő IT biztonsági kockázatok elemzése.
  3. Funkcionális specifikáció összeállítása: Ez a dokumentum tartalmazza az alkalmazás valamennyi funkciójának leírását és a legfontosabb műszaki paramétereket.
  4. Beszállítók kiválasztása: A Funkcionális specifikációval már érdemben lehet megkeresni fejlesztő cégeket, hogy adjanak árajánlatot. De ide tartozik például szükség esetén a bankkártyás fizetési és számlázási megoldás, vagy az SSL tanúsító kiválasztása is.
  5. Az alkalmazandó technológia kiválasztása, műszaki specifikáció: Ebben a fázisban kerül meghatározásra a webalkalmazás műszaki struktúrája, és elkészül a részletes fejlesztési ütemterv is.
  6. UI tervezés, grafikai tervezés: a felhasználói felület megtervezése az egyszerű használat (ease of use) és a felhasználói élmény (user experience) folyamatos szem előtt tartásával.
  7. A webalkalmazás fejlesztése: Először az alkalmazás architektúra terve és adatbázis terve készül el, majd a fejlesztői környezet kialakítását követően megkezdődik a front end (az alkalmazás felső, a felhasználóval kapcsolatot tartó rétege) és a back end (a háttérben futó folyamatok, például a szerveroldali programozás) fejlesztése.
  8. Teszt és hibajavítás: Az alkalmazás valamennyi funkciójának lefejlesztését követően megkezdődik a tesztelés meghatározott tesztelési módszertant követve. A tesztelés során feltárt hibákat a fejlesztők folyamatosan javítják, majd a kész rendszer átadásra kerül.

A fejlesztés első ciklusa itt lezárul, az alkalmazás készen áll az üzembe helyezésre és az indulásra. Összetettebb rendszerek bevezetése esetén, nem maradhat el a felhasználók képzése, illetve a rendszer üzemeltetésének megszervezése.

A következő bejegyzésben a terméktérképről (product roadmap) fogunk írni részletesen.

Siker a kaposvári megyei kórház onkológiai centrumában
Agilis fejlesztés: Teret kap a visszajelzés - Első rész